Pagina's

maandag 31 oktober 2022

Haken, breien, schillen.

Hoever is de regenboogdeken ondertussen?
Vanmorgen scheen de zon al heerlijk in de tuin en legde ik de deken even op de tuinbank. 

In plaats van 10x10 blokken maak ik hem 8x8.  Dat vind ik groot genoeg.  Al ruim drie en een halve rij heb ik nu af. Lekker project met zo'n kleurig blokje dat steeds weer een verrassende combinatie van kleuren heeft.  Ik leg de deken nog even in de schaduw,  dan zie je de kleuren beter.



 Inmiddels zijn ook de sokken af die ik breide met handgeverfde sokkenwol, die ik op het schaapscheerdersfeest in Balloo kocht dit jaar.


 

Van een vriendin kreeg ik valperen, ook weer uit dat park hier in de buurt waarover ik eerder al eens schreef. Vanmorgen heb ik ze meteen maar geschild.  Veel beurse plekken, maar ach  daar schil en snijd je dan omheen.


Inmiddels  staan ze te garen in de hooimadam, dat wordt smullen vanavond. 
Geniet van de zon vandaag. 
Groetjes  Conny

donderdag 27 oktober 2022

Workshop Ruth Norbury.

 Al een tijd ben ik lid van het on line platform   https://www.textileartist.org/

Als lid van de stitchclub kun je textielworkshops volgen ( in het Engels) Eerder liet ik hier al eens wat werkstukken zien. Voor mij zijn deze lessen een heerlijke verkenning van de wereld van textiel. Ik kan zo mijn kennis steeds verder uitbreiden en toepassen.

Vanaf het voorjaar kwam er door allerlei omstandigheden weinig van om deze lessen te volgen, maar nu heb ik de draad weer opgepakt. Ook lessen die ik eerder heb gemist kan ik eenvoudig weer volgen.

Oortjes in om geconcentreerd te luisteren en te kijken naar de instructie video (altijd heel erg duidelijk) , aantekeningen maken en het werkboek downloaden.

Vorige week volgde ik de workshop van Ruth Norbury: ik zie dat ze ook you tube video's heeft:

  https://www.youtube.com/channel/UCIFWXJfXXoGkCuKqf2BTivw

Via onderstaande links kun je haar werk bekijken:

https://www.textileartist.org/ruth-norbury-her-dark-materials/

https://www.gothicdecay.com/gallery

In de workshop neemt ze je mee in het maken van een ondergrond met veel textuur. Ik heb veel oude stoffen hergebruikt. Onder andere een oud kanten zakdoekje, lint, oud borduur stramien, een babylakentje uit de kringloop enz enz.

Hier heb ik de lapjes op ongeveer A4 vastgezet met de naaimachine. 

De textuur is al erg naar mijn zin.


De workshop ging over afgelegen, verlaten plaatsen, oud, soms al wat vergaan.
Meteen dacht ik: "dan ga ik eindelijk eens iets doen met de vele foto's die ik van kloosters heb". Ik ben gefascineerd door die prachtige oude bogen plafonds.
Na een flinke speurtocht heb ik deze foto geprint. Het contrast en de bogen zijn hierop erg mooi en daarom geschikt om verder uit te werken.


In de volgende stap trek je de lijnentekening van de foto over.


Met zwart garen heb ik met de naaimachine , over het overtrekpapier heen, alle lijnen op de gemaakte ondergrond gestikt.
Het weg peuteren van al dat papier naderhand was wel een hele klus....het pincet erbij voor de kleinste stukjes.


Toen zag het er zo uit en kon ik met het leukste gedeelte beginnen.
Het verven.

 Ik had al acrylverf klaar staan (dat kun je sterk verdund gebruiken) maar besloot toch met mijn inktense blokken bezig te gaan. Dat lijkt op aquarelverfstaafjes, je maakt ze nat, mengt de kleuren en brengt ze dan op op droge of natte stof. Na drogen is het meteen gefixeerd.

Ik koos voor mijn lievelingskleur blauw. Ik mengde midden- en  donkerblauw met een beetje groen en voor de donkere tinten nog wat zwart erbij. Handig om ze op een extra lapje even te testen. Meer of minder water erbij bepaald de intensiteit van de kleur.


Ik had de foto ernaast, een zwart-wit afdruk was denk ik nog fijner geweest, want je kijkt heel goed naar de tinten, het licht-donker contrast. ( Ik koos om met 1 kleur te werken in diverse tinten maar zag dat anderen ook met een groter kleurpalet werkten)
Ik bracht eerst de lichtste kleur op door de inktense sterk met water te verdunnen.


Daarna steeds een beetje donkerder.


En wat er dan ontstond was prachtig! Ik werd helemaal blij van het resultaat.
Opgedroogd was het helaas wat flets, dus ik heb naderhand de contrasten nog wat scherper gemaakt




In de laatste stap breng je waar nodig nog extra textuur aan met borduursteekjes.
Misschien kun je dat hier wel zien.


Toen het af was heb ik het werkje toch maar als een echte quiltster, ingelijst in een rand van stof.
Kan ik er meteen een ophangtunneltje aan maken.



Ik heb enorm genoten van deze workshop en ben alweer bezig met een nieuwe wat grotere achtergrond voor een heel ander onderwerp, dat hoop ik hier later te kunnen laten zien.

Nog over de stitchclub: je kunt als lid ook je werk van een workshop laten zien, (in een afgeschermd deel van de website, alleen voor leden)  Je kunt er ook feedback krijgen, vragen stellen en wat ik vooral erg leuk vindt:  zien wat anderen gemaakt hebben. Zelfde thema en enorm gevarieerde uitvoeringen, heel inspirerend!. Daar gaan mijn vingers nog harder van jeuken. 

groetjes, Conny

woensdag 12 oktober 2022

Stoere sjaal

Vanmorgen hechtte ik de laatste draadjes af, en daarmee is de
 stoere sjaal voor oudste zoon af. 
(Zie ook vorig bericht)
Met veel plezier heb ik er aan gewerkt. 
Drie tinten grijs met een beetje zwart en heel subtiel ook nog wat blauw.
Nu mocht hij nog even poseren in de zonnige,  herfstige achtertuin. 







 Fijne, zonnige dag gewenst.

dinsdag 11 oktober 2022

Stoer en hutspotproef

Na alle kleur van de regenboogdeken ben ik nu bezig om een stoere mannensjaal te haken. 


Oudste zoon is bijna jarig en die kan wel een fijne sjaal gebruiken denk ik. 

Hier kwam ik op het idee. Prachtig effect heeft deze streek. 
Ik haak de sjaal in de lengte richting. 


Net heb ik al de hutspot voor vanavond  gemaakt  1 minuut gekookt en in de hooimadam gezet.   Ik ben leuk aan het experimenteren,  t scheelt wat gas en heeft wel iets ambachtelijke zo. 
Ik ben benieuwd hoe het vanavond zal smaken. 

https://www.hooimadam.com/recepten# Op internet vind ik inmiddels de wereld aan recepten voor koken in de hooimadam,  ecostoof, slowcooker, crockpot,  hooikist.....  Ik lees net dat je gemiddeld 1/3 van de normale kooktijd extra moet nemen.  Die hutspot was waarschijnlijk al na zo'n 40 minuten gaar....


Groetjes. 

 

zondag 9 oktober 2022

Hooimadam met peren, regenboog.

Eergisteren vonden we in een parkje vlakbij huis stoofperen. In de grote stad zouden ze het tegenwoordig een "voedselbos" noemen.  Hier in het dorp staan ze al jaren: bomen met diverse soorten  appels,  hand- en stoofperen.
Daar mogen de mensen gewoon een maaltje van meenemen. 
Thuisgekomen schilde ik de peren en met kruidnagels en wat water kookte ik ze 15 minuten.  


Vorig jaar maakten we met een stel freubelfreules een zogenaamde hooimadam, ecostoof of hoe je het maar noemen wilt. Het principe van de al oude hooikist. Die van mij is gevuld met schapenwol. 


Even een theedoek om de pan, voor als er wat lekt. 


De boel goed dichtvouwen en dichtbinden.
Lekker een fors aantal uren laten staan. 

Vroeger op fietsvakantie hadden we maar een enkel eenpitsgasje mee, dan kookten we bijvoorbeeld rijst en zetten de pan dan in de slaapzak. Dan konden we de rest op t gas klaarmaken. En was even later toch alles gaar. 


In de hooimadam wordt de warmte vastgehouden en garen de peren rustig verder.  Ze worden alleen niet zo rood als op het vuur maar ze smaken hetzelfde. 
De volgende ochtend maakte ik op dezelfde wijze appelmoes met appels uit eigen boom.  Die had ik maar kort aan de kook gehad maar ook dat was na een paar uur heerlijke appelmoes. 

Het voelt heerlijk ambachtelijk om zo eten te maken.  Ook soepen en stoofpotten kunnen in de hooimadam gemaakt worden.  Dat wil ik ook eens vaker doen.  Het is een sport om nu het gasverbruik zo laag mogelijk te houden.  Dus ook: extra vest aan in huis en lekker een quilt over de benen.  Zo hoeft de kachel bijna nog niet aan. 


Ondertussen haak ik gestaag verder aan de regenboogdeken.
De kleuren zijn fel maar toch warm.  


Dit vond ik nogal een schreeuwerig blok met zijn felle kleuren,  en toch past het wonderwel in het geheel.  Ik word toch wel heel vrolijk van dit dekentje in wording. 





Vanmorgen vond ik zowaar nog een " blije kei"....(happy stone) dat was nogal een rage hier in de eerste lockdown.
Veel kinderen speurden er naar.
Kijk een lief vosje. 


Ik heb hem iets verderop weer neergelegd om iemand anders blij mee te maken. 

Geniet van de zon vandaag.