Afgelopen maandag kwamen we met 6 vrouwen van onze quiltgroep bij elkaar bij een van ons. Aangezien we vaker bij elkaar over de vloer komen, was opgevallen dan twee van ons een ecostoof, kookmuts, wonderbag, slowcooker, oftewel een hooimadam gebruiken.
Het is het principe van de ouderwetse hooikist waarin boeren hun eten warm hielden terwijl ze op het veld aan het werk waren. Nadat je eten vijf minuten goed hebt doorgekookt kun je het verder laten garen in deze hooimadam. Ideaal voor bijvoorbeeld suddervlees, stoofperen, soep en nog heel veel meer.
Indertijd gingen mijn man en ik op fietsvakantie en gebruikten zo'n eenvoudig een-pittertje om op te koken. Toen al gebruikten we onze slaapzak om bijvoorbeeld rijst te garen.
Het leek ons erg leuk zelf een hooimadam te gaan maken en zo was het plan geboren.
Hieronder eerst de voorbeelden.
Aangezien op al mijn foto´s mensen staan (die ik niet op mijn blog zet) kan ik wel uitleggen hoe een en ander in het werk ging.
Omdat koken met een hooimadam duurzaam koken is (want weinig gas/elektra gebruik) besloot ik niets te kopen maar stoffen uit mijn voorraad te gebruiken. De gebloemde stof had mijn moeder ooit over en ook de blauwe heb ik eens gekregen. De gastvrouw heeft enorme hoeveelheden schapenwol gekregen en die gebruiken we voor de vulling. Ze had de wol al gewassen.
Eerst knip je van beide lappen een cirkel, ruim om je grootste pan heen en een rechthoek van 50 cm hoog x 110cm (ongeveer, een keer om de cirkel plus wat overlap) Eerst leg je dan wol (beetje uitpluizen) op de cirkel en naait die dan dicht.
Dan wol op de rechthoeken, en dan helemaal langs de randen dicht naaien (dat viel niet mee op de naaimachine) Bies aanzetten langs drie zijden, net als je bij een quilt doet, tegenzomen kan later.
De rechthoek aan de cirkel vastzetten zodat de zijkanten een deel overlap hebben (5 - 10 cm) Dat vastzetten heb ik maar met de hand gedaan.
Klinkt simpel maar we waren er de hele dag wel zoet mee, plus een heerlijke lunch met door ieder verschillende, meegenomen, gerechten.
Top dagje, zo fijn dat dit allemaal weer mag.
Tot zover was ik gekomen.
Thuis afmaken, eerst tegenzomen van de bies. Daarna heb ik, omdat de wol wat leek te schuiven, op regelmatige afstanden knopen vast gemaakt (als bij een chesterfield bank) Ik heb twee potten vol met oude knopen, er zitten zelfs nog exemplaren van mijn oma tussen.
Toen nog met de zelfde blauwe stof een koord gemaakt om de boel dicht te binden.
Zo ziet mijn hooimadam er leeg uit.
De gastheer gaf ons gisteren nog een flinke portie stoofperen uit eigen tuin mee.
Vanmorgen geschild, even flink laten koken en nu staan ze te garen. (Wel even een theedoek om de pan voor t eventuele knoeien.)
In mijn eigen nieuwe Hooimadam.
Leuk!
Eén "nadeel", nu ruik je de peren niet, zo'n echte herfstgeur vind ik.
De hooimadam past prima in mijn schaal van een oud lampetstel (de kan heb ik niet) die normaal als fruitschaal dient. Zo staat het lekker stevig.
Inmiddels hebben een paar van de andere vrouwen hun exemplaar ook af. Hier zijn er vast twee:
Eerst één met toepasselijke stof met groenten er op.
Hieronder is een ander model, op basis van een grote cirkel en compartimenten voor de wol. wie weet ga ik die ook eens uitproberen. Net een grote pompoen.
Nu nóg een hergebruik ideetje van Pinterest toegepast: oude wandelschoenen mogen in onze tuin nog een tweede leven als plantenpot hebben.
;)
Fijne week gewenst, Conny
Het was een top dag Conny.
BeantwoordenVerwijderenEen duurzaam project. Zelf had ik nog gerecyclede stof gebruikt voor mijn madam. En het staat ook nog leuk in de keuken.
Je madam is erg mooi geworden! En die peertjes... je ruikt ze niet, maar ze smaken vast heerlijk!
BeantwoordenVerwijderengroeten, Gonda
Grappig die hooimadam en ook heel zuinig, want het gas gaat heel duur worden.
BeantwoordenVerwijderenIk ken ze natuurlijk wel, maar mijn moeder en oma gebruikte zoiets niet. Die deden het op een peteroliestelletje.
Geen idee of dat nu voordelig is.
Dit kost verder niets, dus heel zuinig en leuk.
Wat een leuk idee om zelf een hooimadam te maken. Die ga je vast heel vaak gebruiken.
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat jullie dit gemaakt hebben. Paar jaar geleden heb ik ook zo’n zelfmaak hooikist gezien. We deden vroeger thuis de pan in de kussens en dekens. Dit heb ik zelf ook nog gedaan toen ik op kamers ging en in de eerste jaren van ons huwelijk. Peertjes waren vast lekker.
BeantwoordenVerwijderenGroet, Dientje
Heel leuk! Ik had er al wel eens over gehoord.
BeantwoordenVerwijderenZelf heb ik een slow cooker, maar ik zou hem eigenlijk vaker moeten gebruiken.
Wat een pracht exempaar heb je gemaakt Conny, en het is inderdaad
BeantwoordenVerwijderenheel erg handig. Het doet me denken aan thuis, mijn moeder gaarde
vaak op deze manier gerechten, ze plaatste de hooimadam dan ook
nog in bed onder de dekens. Die pompoenvorm vind ik ook erg leuk.
En ook heel fijn dat het weer een mooi samenzijn is geweest.
wat leuyk om op deze manier je eten te garen ik kende hem wel de hooikist maar ik vind deze van jou een stuk mooier
BeantwoordenVerwijderenGoed idee om een hooimadam te maken, dat scheelt veel energie.
BeantwoordenVerwijderenVroeger verpakte mijn moeder een pan met rijst of stoofpotje in kranten en stopte die in bed, zo gaarde het verder, ook erg actueel nu.
Schitterende exemplaren en een gezellige dag, heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenMoet daar persé schapenwol in ?
Ik heb hier nog oude dekbedden liggen, kan misschien ook wel.
Ja hoor, met een dekbed of oude slaapzak kan het ook
VerwijderenOp een vroeger werk van mij maakte wij op die manier rijstpap in een grote pot soms wel voor meer dan honderd personen ,we gebruikte daar oude fluwelen overgordijnen voor en die was nog warm en gaar om op te dienen.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat je daar veel plezier van zult hebben. Het staat nog leuk ook met zo'n mooie stof.
BeantwoordenVerwijderenLeuk om zelf te maken! Ik kocht ooit een kleintje, en gebruik die altijd voor de rijst, wordt ie perfect. Misschien maak ok nog eens een grotere inderdaad, dank je wel dat je deelt hoe je het deed!
BeantwoordenVerwijderenGoed idee!
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor het delen van je ervaringen en patroon! Gaat de wol niet vervilten door de hitte van de pan? Of blijft het wel goed? Ik ben nu bezig met een ecostoof, met wol, die ik gekregen heb.
BeantwoordenVerwijderen