Ditmaal heb ik een eenvoudig en heerlijk recept overgenomen uit Allerhande.
Vegetarisch en erg lekker. Mocht je wel vlees toe willen voegen: neem dan wat ham of uitgebakken spekblokjes.
In varieerde wat op het recept met kerrie (ipv nootmuskaat en mosterd) 100 gram tofoe in blokjes (15 minuten marineren in olie peper, zout en kerrie en kort bakken) mozzarella op de puree en wat strooikaas er bovenop.
Witlof uit de oven met kaas en puree
Witlof uit de oven, daar kan niets mis aan gaan! Deze schotel houden we vega met kaas en puree met een beetje pit dankzij de mosterd.
Ingrediënten
4 persoon
1 kg
iets kruimige aardappel
60 g
ongezouten roomboter
30 g
tarwebloem
500 ml
halfvolle melk
¼ tl
nootmuskaat
4 stronken
witlof
2 el
dijonmosterd
150 g
geraspte kaas voor ovengratin
7.5 g
verse peterselie
Dit heb je nodig
pureestamper
ronde ovenschaal (Ø 28 cm)
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze in 20 min. gaar.
Smelt de helft van de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Bak al roerend 3 min. tot het mengsel lichtbruin begint te kleuren (roux). Voeg beetje bij beetje ⅗ van de melk toe en breng aan de kook. Kook in 3 min. al roerend met een garde tot een dikke saus. Voeg de nootmuskaat, wat peper en eventueel zout toe.
Snijd ondertussen de onderkant van de witlofstronken, snijd ze in de lengte doormidden, verwijder de harde kern en eventueel de verkleurde buitenste bladeren. Kook het witlof 3 min en giet af.
Giet de aardappelen af en stamp met de mosterd, de rest van de boter en de rest van de melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de puree over de ovenschaal. Verdeel het witlof over de puree. Verdeel de saus erover en bestrooi met de geraspte kaas. Bak in ca. 25 min. goudbruin en gaar in de oven. Snijd de peterselie fijn en strooi over de ovenschotel.
Afgelopen week dacht ik nog 'we moeten eigenlijk weer eens witlof eten'...
BeantwoordenVerwijderenKomt jouw recept even goed van pas!
Even een tip voor de lettergrootte; als je de tekst met grote letters selecteert in je bestand kun je meteen de lettergrootte en het type aanpassen.
Je kunt dit vooraf in word doen, maar ook meteen in het format van je blogbericht.
Dat heb ik geprobeerd.... lukte niet
VerwijderenEen ovenschotel met witlof, ook een goed idee!
BeantwoordenVerwijderenWij houden van witlof, zeker in combinatie met kaas, een fijn recept.
BeantwoordenVerwijderenWij aten deze week ook een witlofschotel, lekker. Wij doen het wel met ham [van de slager] en met kaas en kruiden. Echter wij nemen geen aardappels voor de puree, maar gekoookte en gepureerde bloemkool. Wij kiezen dan voor de koolhydraatarme variatie. Met bloemkool dus.
BeantwoordenVerwijderenSmullen.
Gr. G.
Heerlijke combinatie, dit zijn altijd lekkere en makkelijke gerechten,
BeantwoordenVerwijderenin welke combinaties dan ook. Voor het receptje hebben we in ieder
geval geen leesbrillletje nodig, hihi.
Lekker lijkt me. Ik houd van Witlof.
BeantwoordenVerwijderenHet grote recept aan passen. Ik kies in het recept voor printen van recept en dan opslaan als pdf. De tekst en foto kopieer ik dan naar blog of Word bestand. Groet, Dienje
Ah tuurlijk! Dank voor de tip
VerwijderenAlweer een heerlijk recept, wij kunnen best wat vaker witlof eten.
BeantwoordenVerwijderenDit is weer op een andere manier, komt op het lijstje.
Groetjes Anita
Echte witloffans hier. Maar nog nooit op deze manier. Daar gaat binnenkort verandering in komen. Lijkt me heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenHa, wat fijn een vegetarisch recept! Ik ga het zeker proberen.
BeantwoordenVerwijderenAh dat lijkt heel lekker zo heb ik het nog niet gedaan
BeantwoordenVerwijderenHet is wel een uitgebreid recept zo ;)
BeantwoordenVerwijderenLijkt me erg lekker, dus wie weet...
Lijkt me erg lekker. We eten ongeveer de halve week met en de halve week zonder vlees. Dit recept is een mooie aanvulling bij mijn recepten zonder. Bedankt voor 't delen!
BeantwoordenVerwijderenGroet, Ilse (by-ik.blogspot.nl)
Oh witlof, heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenWij eten het ook regelmatig als ovenschotel op een net even andere manier, maar ook als salade.
Beide lekker hè !
Witlof staat hier zomer en winter op het menu in allerlei variaties.
BeantwoordenVerwijderenHet stukje stronk binnen in snij ik er al jaren niet meer uit,vroeger wel omdat daar de bittere smaak in zat,nou de witlof op andere manier zonder dat bittere gekweekt wordt vind ik dat niet nodig en geeft aan salade die extra lekkere bite.
Ga het gerecht op jou manier ook eens maken maar dan met plakken slagersachterham om witlof gewikkeld.
Bedankt voor het delen.
Ben jij de Conny die mijn blog gevonden heeft en leuke reactie schreef op Blauw+Oranje?