donderdag 31 december 2020

Oudjaar en straks een nieuw begin.











Ik wens jullie allemaal:






Groetjes, Conny

 

dinsdag 29 december 2020

maandag 21 december 2020

Weer een trui af.

Voor mijn dochter maakte ik een tweede trui
met dik garen op pennen 8.
Ik had een plaatje op internet gevonden op basis waarvan ik zelf het patroon uitwerkte.

Vanmorgen tijdens onze dagelijkse wandeling zagen we een ijsvogeltje. Ditmaal bleef hij rustig poseren, meestal zien we alleen een blauwe flits.
Daar kan ik de hele dag blij van zijn!




 

donderdag 17 december 2020

Wolverven

 Afgelopen maandag ben ik aan het wolverven geweest.

Eerder kon je hier lezen hoe ik experimenteerde met plantaardig verven. Superleuk om van alles uit te proberen, maar ik vond de kleuren wat flets en nam me voor die wol, gesponnen en wel, opnieuw te verven.

Ik kocht meekrap en kurkuma (geelwortel) bij "dutchcottage" een onlinewinkel met producten voor plantaardig verven. Met meerkrap verf je in roodtinten en met kurkuma geel.

Met mijn wolverf-werkboek van `wolleboom` maakte ik van te voren een verfplan, want ik wilde het nu echt planmatiger aanpakken, om zo beter de verschillende mogelijkheden te ontdekken.


De administratie:
Aan dit kaartje zitten de draadjes in de kleur zoals het was ( en nog 4 strengetjes ongeverfd) en met geel en rood geef ik aan in welk kleurbad ze gaan. Elke streng heeft een katoenen labeltje gekregen met een nummer.

Het is net een laboratorium in mijn keuken.
Alle strengen hebben al een nacht in water met een beetje soda gestaan.
Om wol voor te bereiden op het verven en te zorgen dat de vezels goed openstaan ga je voorbeitsen.

Elke streng wegen, op basis daarvan tot op de gram nauwkeurig uitrekenen hoeveel beitsmiddel je nodig hebt (leve de recepten in het wolverfboek). 
Dan ga je in oude verfpannen (beslist geen eten meer in koken) water met beitsmiddel verhitten met de wol erin.  Gedurende een uur onder het kookpunt houden (van koken wordt de wol stug) dus je moet op blijven letten. 
Ik koos vier verschillende beitsen: aluin, kopersulfaat, ijzersulfaat en wijnsteen en een paar strengen blijven zonder beits.  Ik zette de potjes van het beitspoeder maar naast de pannen, om niet in de war te komen met welke beits in welke pan zit.
De verschillende voorbeitsen hebben ook invloed op de diepte van de uiteindelijke kleur, dat maakt het ook superspannend om te zien wat het worden gaat. 
(ik ben tenslotte nog maar een beginner met het verven)


De meekrap bestaat uit in stukjes gehakte,  gedroogde wortels van de meekrapplant. In een gazen zakje heeft het al een nacht staan weken. Er naast een pasta van kurkumapoeder vermengd met water.
(ook deze, bij de kringloop gekochte, bakjes worden alleen voor dit soort vieze klusjes gebruikt)



Na het beitsen maakte ik twee verfpannen klaar: rood en geel.
Streng voor streng uit de beits, nummer controleren en in de juiste verfpan doen.
Na een uur is het bijna klaar, ook nu weer opletten dat het niet kookt en regelmatig roeren.
Na het verven kun je met bovengenoemde stoffen nabeitsen of  de kleur verder ontwikkelen met azijn of ammoniak. Ik koos voor de laatste twee mogelijkheden om een beetje overzicht te kunnen houden, want ingewikkeld is het  allemaal wel.
Als eerste ging de kurkumawol  buiten uitdruipen, wat werd ik blij van de kleuren. 
Geen spijt van het oververven!


En dan volgen de verschillende meekrap-strengen. Van rozerood, naar oranjerood naar warm kastanje bruin. 
Geen streng is hetzelfde geworden. 
Zo mooi!




Toen het donker werd mocht de wol op een rekje verder uitdruipen, deze foto is van onder genomen.


Nu zijn de strengen na een paar dagen op zolder gedroogd en kan ik er kluwens van gaan maken. 


En...verzinnen wat ik er mee ga maken. 
Mogelijk een vest voor mezelf....

Sterkte met de lockdown allemaal, blijf gezond!
groetjes, Conny




zondag 13 december 2020

Vervolg van het ecoprint experiment en nog meer.

Na het ecoprint avontuur uit het vorige bericht had ik nu natuurlijk heel veel lapjes met meer en minder geslaagde afdrukken van bladeren. 
Tijd om verder mee te experimenteren.


Ik koos dit stukje stof, net geen A4 formaat. Linksonder en later ook net boven het bovenste blad zette ik een ander stukje stof met bladprinten eraan, om een interessantere compositie te krijgen..
Met intktense krijt wat groen en geel opbrengen terwijl er een raster onder de stof ligt. Zo krijg je een leuke structuur. Na het nat maken (aquarel-effect) en wat uitvegen is deze kleurstof na het drogen permanent is me gezegd, dus dat hoop ik dan ook maar.


Vrij borduren op de naaimachine, ooit geleerd tijdens mijn akte K opleiding in de jaren '80.
Ik accentueer de bladeren en  hun nerven met zwart stiksel.





Tot zo ver ben ik eerst gekomen met mijn experiment. Misschien leuk voor een mini quiltje of toch iets groters als ik meer zulke paneeltjes ga maken. Daar denk ik nog over. t Was hoe dan ook erg leuk om mee bezig te zijn.


Met de weefsteek heb ik een sjaal voor mijn man gehaakt, stoer en lekker warm. Hij werd al druk gebruikt nu het weer zo koud is.
De weefsteek is makkelijk en geeft een leuk effect 

( De weefsteek doe je zo: 1 vaste, 1 losse (een vaste overslaan) 1 vaste enz. op de teruggaande toer haak je de vaste in de lus die ontstaat met de losse en overgeslagen vaste, verder net als eerste toer.)



Ik had met het breien van een trui voor mijn dochter op die dikke pennen nr. 8, de smaak goed te pakken. Het gaat makkelijk en vlot en dochterlief wilde best nóg een trui. Ik zag een leuk plaatje op Pinterest dat ook haar beviel en na wat rekenwerk kon ik aan de slag, ik had nog heel wat restjes en hoefde niet zoveel bij te kopen.

Na twee avonden had ik dit al. 


Via boeken en websites zoek ik steeds meer informatie over wol verven met natuurlijke verfstoffen. 
Om daar weer wat mee te kunnen, heb ik wel wol nodig. Liefst gesponnen, eerder verfde ik al eens wol vóór het spinnen, maar dat beviel me niet zo goed. Onbehandelde wol is vetter en dat vind ik fijner spinnen.



Naast al mijn crea dingen blijf ik druk met mantelzorgen voor mijn moeder en lees ik graag. Elke dag starten manlief en ik met een flinke wandeling en duimen we dat deze coronatijd zijn einde nadert met de komst van het vaccin.

Foto van vanmorgen, de mist trekt op.




Straks ga ik het maar wat gezellig maken in huis met kerstversieringen.
Fijne dag gewenst, Conny