maandag 4 juni 2018

Schuitje varen...

Juni.
Na een schitterende meimaand hebben we alweer bijna de langste dag. 
Wat was het vreselijk heet in de school vorige week, zo onder het platte dak, het was bijna niet te doen. iedereen hangerig en moe. 
Juni begint wat koeler gelukkig en dat vind ik niet zo heel erg.
Hier eerst weer eens een foto van mijn kalenderblaadje van juni, al jaren geleden gemaakt maar ik gebruik ze nog altijd.


"Schuitje varen"... en ja, ook theetje drinken....
Zaterdag voeren we niet naar de Overtoom maar maakten een bijzonder uitstapje met een gids en leden van een Cultuur Historische vereniging.
Al vroeg gingen mijn man en ik op weg naar Groningen.

Vanuit stad Groningen vertrok om 9 uur 's morgens een tourbus naar een opstappunt in het Lauwersmeergebied. Met een rondvaartboot gingen we daarna varen over het Lauwersmeer en het Reitdiep. Je ziet dat het Reitdiep vanaf Zoutkamp prachtig slingert, (deels blauw gearceerde lijnen) net voor Garnwerd wordt het een kanaal.


Hier een tegenligger op het Lauwersmeer


Ohhh


Na zo'n anderhalf uur varen kwamen we aan in Zoutkamp, waar we een leuke dorpswandeling maakten met een gids.
Op de foto hieronder zie je de lage rondvaartboot waar wij in voeren, in de haven van Zoutkamp liggen. We boften wel dat het niet meer zo heet was, dat was wel erg benauwd geworden.
De boot zat mudvol, beetje té vol haast, maar al gauw was iedereen geanimeerd in gesprek met elkaar.Na een uur ging het verder, het Reitdiep op. Aan de walkant waren koeien en schapen te zien en al met al zagen we zeker 10 kiekendieven. Jammer van de lage boot was wel dat je niet goed kon zien wat er achter de dijkjes lag.
Maar al die dieren maakten dat weer goed.


De draaibrug bij RoodehaanWij kennen het gebied heel goed en het was erg bijzonder om al die bekende plekken eens vanaf het water te kunnen zien. Ondertussen bedenkend hoe lang een reis vroeger duurde van Stad naar Zoutkamp met de boot, of zelfs de Lauwerszee op.
De gids vertelde er geanimeerd over.Net voor Garnwerd is de rivier gekanaliseerd, het scheelde uren reistijd omdat er heel wat bochten werden afgesneden. Hieronder de brug bij Garnwerd.


Ook hier in Garnwerd maakten we weer een leuke dorpswandeling met gids. Dit dorp is echt een aanrader (tip voor wie volgende week naar het quiltfestival gaat....)
De molen wiekte pittig op de wind. je hoorde het doek op de wieken steeds klappen.
Geniet maar even mee van dit lieve dorpje.
Jammer dat jullie de anekdotes van de gids niet mee kunnen luisteren.

Daarna voeren we weer verder. 


Het Reitdiep gedeelte werd na een uurtje het brede van Starkenborgh kanaal.
Nog door een flinke sluis en toen waren we echt weer in de stad Groningen


Industrie in plaats van dieren.Heerlijk uitje, daarna nog van de stad naar huis, we zijn zo'n 12 uur weggeweest, al met al een weer een mooie ervaring rijker!

Fijne week gewenst, Conny


7 opmerkingen:

miekequilt zei

Wat een prachtige dag zeg. Leuk om het mooie Groningen eens vanaf het water te bekijken. Is dit speciaal voor die Vereniging of een bestaande tocht? Lijkt me nl leuk om ook eens te doen.

conny's quilts zei

Via het noordelijk scheepvaart museum in Groningen kun je een vergelijkbare tocht boeken. Enkele weekenden in de zomermaandan

Yvonne zei

Wat een mooie dag in een voor mij onbekend stukje Nederland. Prachtige plaatjes laat je zien van wat jullie onderweg tegenkwamen, een volle dag vol indrukken.

Ineke zei

Wat een prachtige omgeving voor zo'n rondvaart, wat een prachtige foto's zijn er gemaakt.

Welkom op mijn nieuwe blog
https://inekehube.blogspot.com/

Frea zei

Wat een leuke tocht heb je gemaakt. Vlak bij Garnwerd heb ik zelf eens een stukje gevaren over het Reitdiep met een pontje. Dat alleen al was geweldig.

Truus zei

Geweldig om deze tocht te maken en ook leuk om te doen als je bezoekers uit het westen van het land hebt.
Door Garnwerd kwamen we vroeger met de bus als wij naar Stad gingen.
Gezellige avond
groetjes, Truus uit Drenthe

BezigeBijMirjam zei

Dat was een mooi dagje!🤗