woensdag 10 augustus 2022

Met een app wandelen door Deventer!

Vorige week waren we nog een paar dagen aan het kamperen nabij Deventer met schoonzus en zwager. Zij stelden voor een stadswandeling met een app te maken.
Zoiets hadden wij nog niet eerder gedaan.

Mogelijk hebben jullie afgelopen voorjaar ook de prachtige serie "Het verhaal van Nederland "gezien. 
Bij dat programma is ook een app gemaakt met dezelfde naam.

Na het downloaden (echt een aanrader!) gidst Daan Schuurman je met prachtig vertelde geschiedenis verhalen langs een mooie route.  Oortjes in en telefoon aan en daar gingen we (we voelden ons heel eigentijds zo, hihi)
Op de fiets gingen we naar Deventer, aan de overkant van de Ijssel begon de route. Lopend de brug over met fantastisch zicht op de stad en al lopend luisteren naar het verhaal  "Kennis is macht".


De app heeft een kaartje waarop je kunt zien waar je bent, met de gps functie aan kun je als je eenmaal bij het startpunt bent begonnen, steeds doorlopen, de route wordt steeds op het goede moment uitgelegd  en daarbij worden dan fraaie verhalen over de historie van de stad verteld. Korte compacte verhalen. Het richt je aandacht op onverwachte delen van de stad.


Ik ga niet alles laten zien hoor, maar toch wat sfeerbeelden om je een idee te geven.Na nog even een drankje op een terras staken we met de pont weer over om onze fietsen op te halen.
Wat een interessante wandeling was dat (rond de 6 km)


Nou deze spreuk klopte als een bus.


De app heeft nog veel meer routes. 
Weer thuis besloten we al gauw om de route van de "Jagers verzamelaars" bij Anloo in Drenthe (voor ons een half uurtje rijden) te lopen.  Wat een schitterende route, totaal anders dan de  stadswandeling, liepen we nu door t bos, langs grafheuvels, heide en hunebedden en maakte het levendige verhaal dat je je goed kon voorstellen hoe de mensen hier in de prehistorie leefden. 

Lijkt het je ook wat om te wandelen met deze app? Er zijn ook routes in:  Veenhuizen, Dokkum, Brielle, Hattem, Hoorn, Muiden, Nijmegen, en Vught.

Wij zijn nu al fan ;)


8 opmerkingen:

monne-floor zei

Ik heb die reeks over Nederland ook gezien ,ik ben wel een belg maar het ging toch een beetje over ons,ik heb er wel van geleerd aangezien ik geschiedenis altijd leuk vind.
groetjes van Simonne.

Floor zei

Leuk om samen met Daan Schuurman (vind hem zo leuk :-) een wandeling te maken door Deventer, en later door het bos.
Zo zie- en hoor je nog eens wat.
Deventer is een mooie stad, maar heb er nog niet zo heel veel van gezien.
Wat ik me afvraag... als je nou een tijdje stopt, of je wilt juist wat sneller doorlopen, past de app zich dan aan je aan, of moet je precies op tijd weer verder omdat ie anders iets verteld waar je nog niet aangekomen?
Heb totaal geen ervaring met dat soort dingen...

conny's quilts en creaties zei

De app is aan gps gekoppeld, en past zich dus precies aan aan wat jij je bevindt. Dus tussendoor pauzeren of nog een extra straatje in is geen enkel probleem. Dat was heel fijn. Voor ons ook voor het eerst hoor, maar je kunt dus lekker op je eigen tempo gaan.

miekequilt zei

Nou, samen met Daan op pad, dat wil ik wel. Dus heel erg bedankt voor de tip.
Bij die foto van ramen ? goud met die kronkels, zag ik meteen een quilt aankomen.

Dientje zei

Met het pontje ben je zo in het centrum. Een aantal keren een stadswandeling gedaan met gids en app, niet deze app, maar een spel met vragen. Ik kom er tegenwoordig te weinig, zoveel moois, zo dichtbij. Ik ga ook eens kijken op de app. @ Mieke, de zwarte kronkels met goud, dat zijn vingerafdrukken van bewoners van Deventer als onderdeel van het nieuwe stadhuis. Mooie impressie. Groet, Dientje

Vireya zei

The app sounds like a good way to add interest to a lovely walk.

Annelein zei

Wat een mooie reportage van mijn koekstad! Ik heb deze post in eerste instantie gemist en dacht bij het zien van je laatste post, "dat herken ik"... en dat bleek terecht. Wat fijn dat je genoten hebt... en ik heb met deze twee posts ook weer met andere ogen naar mijn stad gekeken... ♡.

Gonda Westra-Steursma zei

Een feest met herkenning! Leuk. En de app is ook een leuke aanrader om te gebruiken. Dank voor de tip.