vrijdag 28 januari 2022

Oud

Donderdag is mijn mantelzorgdag bij mijn moeder. Oud is ze al,  bijna 86 nu.
Vaak moet ik vanalles voor en met haar regelen op die ene dag in de week. Maar altijd is er ook rust en tijd voor een kop koffie of thee.  En we praten en lachen veel.
Het gaat steeds meer over vroeger nu haar geheugen haar meer en meer in de steek laat.

We kwamen gister aan het snuffelen in het kastje met naaigerei.  Er moest even een gaatje in een kledingstuk hersteld. Kijk eens wat we vonden!
Prachtige oude knopen.

Mijn moeder was coupeuse en kon fantastisch kleding naaien, ontwierp ook wel eigen patronen. 

Altijd was ze aan het handwerken of maakte kleding voor haarzelf, mijn zus en mij. 


Zo groeiden we op tussen lapjes en draadjes.  Maar als enige van de drie kinderen erfde ik haar belangstelling voor textiel en haar creativiteit. 

Van mijn oma,  haar moeder leerde ik als 5 - 6 jarige al breien.

De basis voor mijn textiel- bestaan leerde ik vooral van haar . 

De knopen bij dit verhaal mochten met mij mee naar huis.

De andere spullen in het kastje naaigrei, denkt ze zelf misschien nog eens nodig te hebben,  hoewel de rollen steeds meer omdraaien.  Voor het eerst herstelde ik haar kleding.  


En ik nam, na een gezellige dag vol herinneringen,  die mooie oude knopen mee om zelf weer iets creatiefs mee te doen. 

Groetjes, Conny 

16 opmerkingen:

Annelies zei

Prachtige knopen. Een herkenbaar beeld. Mijn moeder mocht 86 jaar worden. Ik heb nu een aantal van haar naaispulletjes.

miekequilt zei

Mooie knopen. Leuk dat je ze mee mocht nemen. Ik heb ook veel knopen van mijn moeder. Ben benieuwd wat je er mee gaat doen.

"Création" zei

Echt prachtig al die oude knopen met mooie herinneringen.
Jij gaat daar vast iets moois mee maken. Onvergetelijk zo'n
dagje met je moeder samen.

Bertiebo zei

Zelfs ik, (ik naai nooit, maar dan ook nooit), heb een pot vol knopen. Ook de knopen van mijn moeder, die wél naaide en heel handig was, zitten daar nog in. Ik doe veel weg, maar die knopen niet. Gek eigenlijk.

Knutselpret zei

O een oude knopendoos zit vol net knoop schatten. Leuk om daar ook nog eens wat mee te doen daar ben jij creatief grnoeg voor.
Geniet van de dagen met je moeder.

Vireya zei

I have my mother's buttons now. At 93 she cannot sew any more. This week I had a similar experience. A button had been lost from one of her blouses, so I looked through her buttons as well as mine to find something similar. Then I sewed it on for her. That change in our roles felt very strange.

Floor zei

Wat leuk is dat, al die oude knopen van vroeger.
Mijn opa van moeders kant was ook coupeur, en mijn moeder maakte vrijwel al haar kleding zelf. Dat ging weer op mij over.
Leuk is dat toch die positieve aanleg erven.
Heb de hele naaidoos, inclusief oude knopen van mijn moeder geërfd.
Veel plezier met de knopen.

Dientje zei

Wouw, prachtige knopen. Wist je moeder nog waarvoor of van wat de knopen waren? Uit mijn vak weet ik dat mensen met geheugenproblemen nog lang mooie verhalen kunnen vertellen nav een voorwerp/foto. In ieder geval een leuk gespreksonderwerp en jij weer mooie knopen. Ik heb ook knopendozen uit diverse erfenissen, ook van coupeuse en goede naaisters, maar er zaten helaas alleen maar saaie knopen in. Groet, Dientje

Marjan zei

Oh Conny deze dagen zijn zó waardevol!

Marja Rijnsburger zei

Mooie herinneringen haal je zo op.
Ook ik kreeg de creatieve genen van mijn moeder mee.
Helaas mocht ze maar 56 jaar worden.
Geniet van deze waardevolle dagen, ook al zal dit zeker ook moeilijke momenten geven.
Fijn weekend.
Marja

Annet zei

Wat een mooie knopen! Mijn moeder bewaarde alle knopen van versleten kleding. Ik heb ze nu in een grote snoeppot te pronk staan.

In de weer zei

Wat fijn zo’n dag met je moeder.
Ik vond knopendozen altijd al heel aantrekkelijk.
Heb ook nog knopen uit de knopendoos van mijn moeder en ook haar naaidoos die ze in de oorlog, toen ze moesten vluchten, mee had genomen.

Elizabeth zei

Wat een prachtige banner... DJ staat te pronken! Ik heb zo'n 25 blokjes gemaakt en ben gestrand vanwege desmotivatie.. Maar nu ik dit weer bij jou zie...
Bijzonder mooie knopen laat je zien, zo koop je ze tegenwoordig niet meer. Het is iets om te koesteren en te bewaren.
Wat fijn dat je op deze manier je moeder kunt helpen. Zo langzamerhand zijn de rollen van vroeger omgedraaid. Zo gaat dat...

juffrouw Ooievaar zei

Waardevolle momenten, zo samen met je moeder :)
Het creatieve heb ook ik van mijn moeder, mijn moeder hoopt in maart 87 jaar te worden. Mijn vader is mei vorig jaar na 62 jaar huwelijk overleden. In het begin had ze het heel moeilijk, nu soms nog (logisch) maar nu begint het weer beter met haar te gaan :-) Mijn moeder is nog heel actief, ze houdt zelf haar woning en tuin bij en ze is ook actief op haar Ipad en regelt zaken digitaal:) Ook hier zijn knopen speciaal, als mijn moeder vroeger zat te naaien, dan ruimde ik de knopendoos en de naaidoos op, mijn moeder heeft zo'n echte houten naaidoos, die wil ik later erven. Knopen gooi ik ook nooit weg, die gaan in een grote pot :) Groetjes Anita

conny's quilts en creaties zei

Wat een leuke reacties allemaal. Bedankt.

Yvonne zei

Ik denk dat veel mensen van onze generatie een knopen doos of pot hebben met dit soort mooie exemplaren en er ook nog iets van waarde in zien....zullen wij de laatste zijn en deze in de toekomst bij het grof vuil belanden....?