vrijdag 23 juli 2021

Crea 21 O

 

O is van onderwijs

38 Jaar was het onderwijs, het lesgeven, tot vorige zomer, mijn werk.
Links laat ik zien dat ik eerst vakleerkracht gym was (19 jaar), les gaf aan asielzoekerskinderen (4 jaar), en basisschoolleerkracht ben geweest (15 jaar) en nu ben ik dan een jaar met pensioen!
Ik zocht tekstjes die ik van toepassing vind op het onderwijs zoals ik het beleefde.


Het geeft ook wel een goed beeld van de almaar toenemende werkdruk in het onderwijs.
Werkdruk is toch echt hetgeen ik het allerminst mis van mijn werk.
Al die onbetaalde overuren, "passend onderwijs".....(ik kan er wel een boek over schrijven)

Maar er waren óók al die pareltjes die lesgeven aan kinderen opleverde, dáár deed ik het voor. Ineens het : "juf, nu snap ik het",  de kleine en grote successen die we konden vieren, Het plezier dat we vaak samen hadden.. De band die je gedurende een jaar kreeg met leerlingen. 
Dat was prachtig.


Ik heb geen moment spijt van de keuze al op 60 jarige leeftijd te stoppen met werken, zeker met de corona crisis, en te genieten van wat het leven nog meer zo waardevol maakt.

17 opmerkingen:

Floor zei

Je hebt de letter O prachtig uitgebeeld Conny. Zo leuk om al die teksten ook te lezen. Hoe krijg je het allemaal bij elkaar gezocht.
Mijn complimenten hoor.
Heerlijk hè, dat je nu van je welverdiende rust kunt genieten.

Elizabeth zei

Ik ben fan van je collages met tekst! Voor mij ook heel herkenbaar wat je over onderwijs zegt. Maar hoe kom je toch aan precies zulke passende teksten? Misschien al heel lang van tevoren verzameld?
Fijn dat je nu met pensioen bent gegaan. Idd... er zijn nog meer dingen in het leven dan werken!

juffrouw Ooievaar zei

Heel mooi uitgebeeld en voor jou zo passend.
Goed van je dat je voor jezelf hebt gekozen, want inderdaad er is meer als werk. Ik ben ook 60 en ben zoekende van wanneer ik stop, want ook waar ik werk is er veel veranderd en niet alleen ten goede. Ik wens je een heerlijk en lang pensioen :) Groetjes Anita

Dientje zei

Prachtig verwoord, de O van Onderwijs. Blijft jammer dat beroepen met een roeping, zoals onderwijs en zorg, zo complex zijn geworden door regels, extra taken en weinig waardering, met moeite te vervullen zijn. Net wat je schrijft door de 'Pareltjes' weet je waarom je het doet. Groet, Dientje

Annet zei

Leuk, al die toepasselijke teksten zo bij elkaar. Het maakte een mooie collage. Fijn dat je zo vroeg met pensioen kon, daar geniet je vast van!

De Breimeisjes zei

Mooi gedaan! En geweldig dat je zoveel jaren in het onderwijs gewerkt hebt. Onthoud alle mooie herinneringen en ik wens je nog heel veel mooie jaren toe nu je met pensioen bent. De P van pensioen ;-)

Knutselpret zei

Heerlijk genieten van je pensioen. Het Onderwijs is een mooi maar intensief vak

conny's quilts en creaties zei

Deze komen uit een aantal onderwijsbladen van AOB

"Création" zei

Aha, vandaar je zoveel treffende woorden hebt kunnen vinden,
ik vroeg het me ook al af. Je hebt je ervaringen echt
fantastisch weergegeven met deze collage. Ook mooi om te zien
dat je zo echt je eigen stijl van werken hebt. Zou ze tussen andere
collages meteen herkennen als.....dit is een echte Conny collage.

Conny's-blog zei

Dat heb je lang gedaan he dat werken in het onderwijs.
Knap hoor en op verschillende locaties nog wel.
Nu heerlijk je eigen tijd indelen en genieten van je jonge dag haha......................liefs.Conny

Mijn Kleurenpalet zei

Mooi verwoord!
Ik werk nog steeds in de zorg, aan t bed zeggen ze dan, herken daardoor ook woorden.
Ik ben nu 61, dus denk ik ook wel eens aan stoppen of iets anders( lichter werk) te gaan doen.
Ik hoop dat je nog heel lang van deze vrijheid kan genieten.

blauwruitje zei

Prachtig bij elkaar gevonden! Ik werk ook als leerkracht in het basisonderwijs en ik vind het de leukste baan die er is.

Annemiek zei

Leuke collage, ook goed om van je af te "knippen en plakken". Je kan terugkijken op een mooie tijd en je bent nu lekker bezig in de nieuwe periode, heerlijk.

miekequilt zei

Ik heb ook jaren in het onderwijs gewerkt en vind dat je hier heel mooi hebt laten zien wat werken in het onderwijs inhoudt. Een mooie O!

Yvonne zei

Wat heerlijk om zo terug te kunnen kijken op je jaren in het onderwijs. Ik weet zeker dat je voor veel kinderen veel hebt kunnen betekenen in al die tijd.

Marjan zei

Wat heb je heerlijk veel passende teksten gevonden! Heb je die uit leesvoer uit het verleden geknipt of had je ze al liggen en wachtten ze op een bestemming?
Grappig dat een aantal blogsters die ik volg in het onderwijs werken of hebben gewerkt. Zelf heb ik als vrijwilligster les gegeven aan Vietnamese bootvluchtelingen en later aan een russische buurvrouw. Mijn lange carrière bij de bank heb ik afgesloten als Opleidingscoach waarbij ik nieuwe medewerkers begeleidde in hun 10 weekse stage.
Ik was dus geen opgeleide 'juf', maar had er evengoed heel veel plezier in!
Net als jij ben ik eerder gestopt met werken en ik heb er geen seconde spijt van gehad; de vrijheid om te doen wat je wilt en wanneer je wilt en het hebben van (bijna) geen stress maakt het leven zoveel fijner!

In de weer zei

Wat een mooi werk is het onderwijs toch, maar het wordt ook steeds zwaarder.
Er komen steeds meer dingen bij en ook steeds meer mensen hebben overal een mening over en er zijn er die om de haverklap op school staan om verhaal te halen.
Ik zat zelf niet in het onderwijs hoor, maar hielp wel vaak als dat werd gevraagd, bij onze kinderen en daarna bij onze kleinkinderen. Dan vang je natuurlijk wel eens wat op.
Alle hulde voor de onderwijzers en onderwijzeressen, dat zeker.
Vergeet ik bijna nog te zeggen dat je het mooi in beeld hebt gebracht.